Da se boste lažje odločitvi o nakupu in se pravilno odločili, vas vabimo, da se z nami sprehodite skozi osnovne informacije in odgovore na vaša prva vprašanja. V kolikor odgovora na vaše vprašanje ne najdete med napisanimi nas pokličite na našo številko 03 42 55 800 in z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, vam svetovali ter olajšali izbiro za prava okna.

 

 

SERVISNE STORITVE
Kaj pomeni CE znak?
Kako je z garancijo?
Kako se okna in vrata pravilno vzdržujejo?
Kakšen je način montaže?
Kako varujemo okolje?
Kako je poskrbljeno za varnost?
Kako zračimo ? Kako prezračevanje v podjetju SIMER rešimo serijsko?
Kakšna je pravilna vgradnja oken in vrat?
Kaj je zvočna izolacija in kako jo merimo?
Kaj je toplotna izolacija?
Kakšni so energijski prihranki z okni SIMER?
Ali imate tudi standardna okna za garažo n.p.dvokrilno širine 140-160 in višine 70-90?
Kako do oken SIMER?
Kaj pomeni oznaka Rw?
Kakšen sistem prezračevanja nudimo?
Kaj pomeni "W/m2K"?
Kaj pomeni oznaka U?
Kako lahko s pravilno izbiro oken in pravilnim prezračevanjem prihranimo energijo?
Kako pravilno zračimo prostore?
Zakaj se pojavlja kondenčna voda na notranjih in zunanjih površinah stekla?
Na kaj vpliva slabo tesnenje oken - nepravilna montaža, dotrajanost oken ...
Kdaj vemo, da okna ne tesnijo?
Kakšne so lastnosti oken, ki tesnijo?


SERVISNE STORITVE

Servisne storitve

V podjetju imamo zagotovljeno tudi posebno službo, ki skrbi za poprodajne aktivnosti in vam je na voljo vedno, kadar potrebujete pomoč ali nasvet. Zagotavljamo vam strokoven in hiter servis. 

Na povezavi si lahko ogledate cenik servisnih storitev. Kaj pomeni CE znak?

Oznaka CE je kratica francoske besedne zveze "Conformité Européene" ("evropska skladnost").
Z oznako CE, ki jo najdemo na izdelku oz. priloženi dokumentaciji, proizvajalec izjavlja, da ta izdelek izpolnjuje zahteve za varnost, zdravje in varovanje okolja, ki jih določa evropska regulativa oz. večina tako-imenovanih direktiv za izdelke.

 
Za vladne organe je oznaka CE na izdelku dokaz, da se ta izdelek pojavlja na trgu legalno. Omogoča prost pretok blaga znotraj enotnega trga EU in je lahko osnova, ki jo lahko carinski organi ali drugi organi tržnega nadzora uporabijo za umik neskladnih izdelkov s trga.
 
Evropska direktiva zahteva, da proizvajalec stavbnega pohištva svoje izdelke označuje z oznako CE, s čimer izjavlja, da so izdelki skladni z vsemi zahtevanimi predpisi (direktiva o gradbenih proizvodih EN-14351-1:2006).
 
CE znak je vstopnica za legalno prodajo izdelkov na evropskem trgu in je obvezna od 01.02.2010 dalje.                                           
 
V podjetju SIMER imamo CE znak za:
 
PVC okna SIMER
PVC vhodna vrata SIMER
ALU okna SIMER
ALU vhodna vrata SIMER
PVC polkna
Zunanje rolete
Notranje rolete
 
 


Kako je z garancijo?

Visoke standarde pri izdelavi stavbnega pohištva dopolnjuje garancija, ki nadgrajuje že sicer zelo dobre razloge za nakup stavbnega pohištva SIMER. Splošni pogoji podjetja so dosegljivi na sedežu podjetja.Kako se okna in vrata pravilno vzdržujejo?

Naša PVC okna se poleg izjemnih izolativnih sposobnosti odlikujejo tudi po nezahtevnosti pri vzdrževanju. Za dolgoletno brezhibno delovanje vaših PVC oken je potrebno zgolj občasno čiščenje okna in tesnila s čisto vodo in krpico. Za vzdrževanje oken SIMER ne potrebujete dragih čistil ali lakov.

Tudi vzdrževanje okovja, ki je vgrajeno v okna, je nezahtevno; dovolj je, da okovje enkrat letno podmažete z malo maziva na označenih mestih (glejte slikovno navodilo).
Splošna navodila za uporabo in vzdrževanje stavbnega pohištva so dosegljivi na sedežu podjetja.

PREBERI VEČ...


Kakšen je način montaže?

Kakovostna montaža in servis za kvalitetne izdelke SIMER.

SIMER okna in vrata se vgrajujejo izključno preko izbranih partnerjev, ki zelo dobro poznajo sistemnaših izdelkov in so za to ustrezno strokovno usposobljeni glede montaže in storitev, ki sodijo v sistem jamstva (garancije) in zadovoljstva strank. Praksa kaže, da prihaja predvsem pri spojih z zidom do velikih izgub toplote in do nastajanja rose in plesni, zato je posvečanje pozornosti pravilnemu spoju z drugimi gradbenimi deli izjemnega pomena in je odločilno za brezhibno montažo.

Pooblaščeni partnerji družbe SIMER izvajajo vgradnjo v skladu s tehničnimi zahtevami in po točno določenih predpisih.

RAL MONTAŽA

Kvaliteta montaže in uporabljenih materialov je pomembna tako pri novogradnji kot pri adaptaciji. Pri zgradbah je iz vidika varčevanja z energijo zelo pomembna kakovostna izdelava oken in uporaba izolacijskega stekla ter seveda kakovostna izvedba montaže.

Pri moderni vgradnji oken in vrat po smernicah RAL gre za metodo vgradnje:

  • notranje tesnenje: paropropustno

  • sredinsko tesnenje: toplotno in zvočno izolativno
  • zunanje tesnenje: sicer manj tesno, paropropustno tesnenje.

Velja pravilo, da znotraj tesni bolje kot zunaj.

 


Prednosti RAL montaže:

  • preprečuje vdor hladnega zraka, mraza, vlage in vode ob morebitnih nalivih dežja (zrakotesnost, vodotesnost)

  • zagotavlja difuzijo pare, ki se pojavlja v teh delih, elastično delovanje spoja in ne nazadnje estetski videz (paropropustnost)
  • elastičnost spoja
  • zvočna izolativnost
  • razteznost v vseh smereh

 

okenski tesnilni sistem i3 
okenski tesnilni sistemi3


okenski tesnilni sistem Ilmond Trio

PREBERI VEČ...Kako varujemo okolje?


Zavedajoča kvaliteta, vzdrževanje hiše je vredno!

Samo malo časa je ostalo za dejanja! Odkar več kot 40% emisij izvira iz domov in neposredne okolice (več kot transport in industrija) se čutimo dolžne, da se posvetimo okoliški zaščiti in razvoju energijsko zmogljive sanacije.

Okoliške aktivnosti vsakega posameznika in okolju prijaznimi produkti in njihova proizvodnja so pomembni za nas in to se vidi pri naših inovativnih produktih.
Greenline je zarisal smernice v čistino novega obdobja izdelave oken. Greenline je sinonim za tehnologijo, ki temelji na neosvinčenih stabilizatorjih v sestavi plastike. Ta se zliva v ogrodje vrhunskih okenskih profilov, ki že danes izpolnjuje ekološke zahteve jutrišnjega dne.
 
 
 
Od leta 2004 se v PVC profilih, ki jih uporabljamo v podjetju SIMER za izdelavo kakovostnih elementov, uporablja nov kemijski stabilizator na osnovi kalcija in cinka. S tem korakom se svinec, okolju in ljudem škodljiva težka kovina, poslavlja iz proizvodnega procesa.
 
K ohranjanju naravnih virov še dodatno prispeva reciklaža oziroma predelava starih elementov. SIMER s tem izpolnjuje obe zahtevi Evropske komisije: zahvaljujoč novemu načinu proizvodnje je prenehal z uporabo osvinčenih stabilizatorjev, obenem pa reciklira stare okenske profile.
 
SIMER s tem spoštuje tako kupce svojih izdelkov kot tudi okolje.


Kako je poskrbljeno za varnost?


Z varnostnim okovjem UNI-JET je za varnost poskrbljeno že serijsko. Zaporni elementi okovja varno vpnejo krilo ob okvir okna in tako onemogočajo dvig krila.

Prednosti:
avtomatski-zaporni zatič
središčni zaklop Standard (osnovna varnost) do WK2  vrtljivo-nagibne škarje z integriranimi režami za prezračevanje. 


Kako zračimo ? Kako prezračevanje v podjetju SIMER rešimo serijsko?

Možnih je več načinov prezračevanja. Zračenje s priprtimi okni (dolgotrajno zračenje), omogoča  1 do 4 kratno izmenjavo zraka v prostoru. Tak način predstavlja v hladnih dneh tudi veliko izgubo toplote. Zaradi hladnejšega in manj vlažnega zraka se v prostoru tudi hitreje znižuje relativna vlaga zraka in pospešuje gibanje prahu.

Veliko primernejše je kratkotrajno in intenzivno zračenje prostorov z odpiranjem oken. Odpremo za kratek čas 5-10min. V tem času se zamenja celotna količina zraka.
 
 
V podjetju SIMER d.o.o. skrbimo, da našim kupcem ponudimo le najboljše, kar nam omogoča napredna tehnologija izdelave oken. 

Prednosti prezračevalnega sistema Airmatic so še posebej izrazite v zimskem času, saj odpiranje oken "na kip", zaradi prevelikega ohlajanja in izgube toplote, ki jo oddajajo grelna telesa, ni primerno.
S sistemom AirMatic MD pa bo vaše stanovanje prezračeno tudi v času, ko ste zdoma (npr. na dopustu). Sistem AirMatic MD namesto vas skrbi za stalno in pravilno prezračevanje prostorov.
Prezračevalniki AirMatic Več...


Kakšna je pravilna vgradnja oken in vrat?


Najpomembneje je, da se sončna energija čimbolje izkoristi, kar pomeni, da morate okna načrtovati na južni, zahodni in vzhodni strani. Velike okenske površine obrnjene proti soncu povečujejo izkoristek energije.

Pozorni morate biti, da so okna in vrata zaščitena pred vremenskimi vplivi ( močan dež, sonce ...)
Tako pri novogradnjah kot sanacijah moramo izbiri oken posvetiti veliko pozornosti, saj lahko neustrezna izbira oken in vrat negativno vpliva na kakovost bivanja.


Kaj je zvočna izolacija in kako jo merimo?


Zvočna izolacija okna se meri v decibelih (dB). Višja je vrednost dB, boljša je zvočna izolacija okna. Ta vrednost označuje, koliko zvočne energije se prevaja od izvirne zvočne energije.


Kaj je toplotna izolacija?


Toplotna izolacija je splošen pojem za vse ocene, ki reducirajo toplotne izgube v zgradbah. Okoli 3/4 stroškov doma predstavljajo stroški ogrevanja. Razen tesnjenja okenskih in vratnih spojev lahko dodatno zagotovimo toplotno zaščito z toplotno izolativnimi okni SIMER in z izolacijo zunanjih fasadnih sten, stropov, tal, temeljev ter strehe.

Osnovna enota za izolativnost oken je U vrednost: Nižja kot je ta vrednost, boljša je toplotna izolacija, katera je odvisna od materiala okvirja, izolacijskega stekla in zatesnitve okna.

U vrednost lahko dodatno izboljšamo z dodatno opremo, kot so rolete ali zunanje žaluzije, boljša zasteklitev...Kakšni so energijski prihranki z okni SIMER?

 Vas zanima vaš prihranek energije? Izpolnite in pošljite obrazec za izračun prihrankov.

Oddajte obrazec za izračun prihrankov.

Z vgradnjo PVC ali ALU-PVC oken in vrat v objekt, se močno izboljšajo lastnosti toplotne in zvočne izolativnosti oken, odpade zamudno in drago vzdrževanje oken, močno pa se podaljša njihova življenjska doba.

PVC in ALU-PVC okna so opremljena z dvema ali tremi tesnili, torej jih odlikuje izjemna sposobnost tesnenja. Dejstvo, da v prostorih nastaja vlaga, bodisi zaradi kuhanja, pomivanja, nam sporoča, da je prostore potrebno redno prezračevati, da se znebimo odvečne vlage in v prostor dovedemo svež zrak.

Oddajanje vlage na uro:


Ali imate tudi standardna okna za garažo n.p.dvokrilno širine 140-160 in višine 70-90?

Podjetje SIMER izdeluje stavbno pohištvo vedno na osnovi podanih oziroma opravljenih meritev, tako, da ne izdelujemo zgolj standardne oziroma tipske izdelke.

Vedno se prilagajamo stranki, in ji poleg osnovne ponudbe pripravimo tudi alternativno ponudbo, katera pa je mogoče funkcionalno bolj sprejemljiva, posledično pa tudi cenovno.Kako do oken SIMER?

Pokličite nas, da se dogovorimo za obisk našega strokovnjaka na vašem domu, kjer vam bo svetoval in opravil brezplačne izmere, na podlagi katerih vam referent v komerciali pripravi ponudbo. 

Če ogleda ne želite, lahko pošljite izmere, na podlagi katerih vam pripravimo ponudbo.

Lahko pa enostavno izpolnite obrazec za povpraševanje na naši spletni strani in pošljemo vam ponudbo.

Če odgovora na vaše vprašanje ne najdete med pogostimi vprašanji, nas lahko kontaktirate.

 

 Kaj pomeni oznaka Rw?

"Rw" je mednarodna oznaka za zvočno izolativnost, ki se meri v decibelih. Višji kot je faktor boljša je zvočna izolacija.Kakšen sistem prezračevanja nudimo?

Ponudimo vam lahko sistem avtomatskega prezračevanja AirMatic MD.

To je sistemz zaklopko, vgrajen v okvir okna, ki se odpira oz. zapira glede na pogoje v prostoru in izven njega. Zaklopka se avtomatsko zapre ob sunkih vetra. Sistem AirMatic MD nepretrgoma skrbi za pravilno prezračevanje prostorov, brez vsakšnega posredovanja in naše skrbi.

Sistem se obnese tako v vročih kot hladnih in vlažnih klimatskih pogojih in venomer skrbita za prezračevanje prostorov.

 

 Kaj pomeni "W/m2K"?

W/m2K je fizikalna enota za merjenje U- vrednosti. Predstavlja količino toplotne energije, ki se ob točno določenih predpostavkah, izgubi skozi površino velikost 1m2.

 Kaj pomeni oznaka U?

Oznaka "U" je mednarodna oznaka za toplotno prehodnost zraka skozi material. Nižja kot je U- vrednost manj je prehoda. U-vrednost je po novih evropskih standardih nova oznaka za simbol "k". Potrebno je razlikovati prehodnost skozi samo steklo "Ug" (glass) in prehodnost skozi celotno okno Uw (window).Kako lahko s pravilno izbiro oken in pravilnim prezračevanjem prihranimo energijo?

Z vgradnjo PVC in ALU-PVC oken v objekt se močno izboljšajo lastnosti toplotne in zvočne izolativnosti oken, odpade zamudno in drago vzdrževanje oken, močno pa se podaljša njihova življenjska doba. PVC in ALU-PVC okna, ki jih izdelujemo v podjetju SIMER, so opremljena z dvema ali tremi tesnili, torej jih odlikuje izjemna sposobnost tesnenja.

Dejstvo, da v prostorih nastaja vlaga, bodisi zaradi kuhanja, pomivanja, nam sporoča, da je prostore potrebno redno prezračevati, da se znebimo odvečne vlage in v prostor dovedemo svež zrak. Uporaba toplotno izolacijskih stekel omogoča celo do 10-kratno zmanjšanje toplotnih izgub. S tem zmanjšujemo porabo energije in znižamo stroške.

Zaradi čim manjše izgube energije pozimi (kurjava) ali poleti (klima), je tudi pravilno prezračevanje doma zelo pomembno.

najhitreje prostor prezračimo tako, da ustvarimo "prepih" za 10-15 min, torej s široko odprtimi okni. Po prhanju ali kuhanju je potrebno dodatno prezračevanje.

med prezračevanjem izklopimo ogrevanje ali hlajenje in ga vključimo spet, ko smo okna zaprli.

 

 Kako pravilno zračimo prostore?

Pravilno naravno prezračevanje prostorov je načeloma pogosto, kratko in temeljito. Vendar pa je učinkovitost prezračevanja odvisna od mnogih dejavnikov: razporeditve oken in vrat prostorov (možnost navzkrižnega prezračevanja), letnega časa, smeri in moči vetra in podobno.  

S pravilnim zračenjem lahko preprečimo nastanek kondenčne vode na steklenih površinah.

V jutranjem času zračimo 20 - 30 min, v popoldanskem času pa po potrebi prezračimo večkrat, posebno po končanem kuhanju ali kopanju.

Med zračenjem oken ne odpiramo na pregib ( ventus), ampak na široko. Na ta način dosežemo, enak učinek zračenja, dosežemo pa pol manjšo izgubo energije.

Med zračenjem zapremo dovod ogrevalne energije.

Priporočeno je, da so vsi prostori enakomerno ogrevani in da nočna temperatura ni nižja za več kot 5°C od dnevne. Na tak način lahko preprečimo pojav kondenzacije na steklenih površinah.Zakaj se pojavlja kondenčna voda na notranjih in zunanjih površinah stekla?

Ker nova okna odlično tesnijo, ob njih ni kroženja zraka. Pri stiku toplega zraka s hladno površino stekla se zrak ohladi. Na steklu se pojavi kondenz, ki lahko povzroči nastanek plesni na stenah in po tesnilih okna.

Štiri članska družina lahko proizvede več litrov vode dnevno.

 

mirujoča oseba 30g
oseba, ki opravlja lažja dela 60g
pralni stroj 300g
mokro perilo 500g
kuhanje 1000g
tuširanje 2600g

Na zunanji strani stekel se kondenz pojavi zaradi fizikalnih pojavov, (v naravi temu rečemo rosa), višja toplotna izolacija. Steklo se posuši, ko se temperatura dvigne.Na kaj vpliva slabo tesnenje oken - nepravilna montaža, dotrajanost oken ...

Vzrokov slabega tesnenja oken je lahko več. Pri oknih starejše izvedbe je to lahko dotrajanost materiala, nepravilne izvedbe stikov okenskega krila in okvirja, slaba kvaliteta izbranih materialov kot surovine pri izdelavi in podobno. Značilno za stara okna je, da niso bili dovolj upoštevani vremenski in kemični vplivi okolja.

Zanimivo pa je tudi, da se slabo tesnenje pojavlja tudi na novih oknih. To pa je predvsem posledica nekvalitetne montaže in izdelave oknov proizvajalcev in prodajalcev nižjega cenovnega razreda, ki se kot gobe po dežju pojavljajo na Slovenskem tržišču. Zelo pomembni so stiki okvirjev oken in polic, tako zunanjih kot notranjih. Prav tako se lahko slabo tesnenje pojavi zaradi nekvalitetne vgradnje stekla v okensko krilo, slabe kvalitete samega stekla in tudi novih tesnil, ki postanejo neelastična že v zelo kratkem času. Zato je pri izbiri novi oken zelo pomembno poreklo izbranih materialov in izbira proizvajalca z integrirano vpetimi tesnili, ki lahko za to ponudi 10-letno garancijo na tesnenje. Prav tako je zelo pomembno pri novih oknih tudi sam način tesnenja, oziroma položaj tesnil na stiku krila in okvirja. Ena izmed najboljših je vsekakor kombinacija z vmesnim tesnilom, saj pri tem načinu tesnita dve tesnili po celotnem obodu okna, lahko pa se vstavi še tretje tesnilo na zunanji obod, ki pa mora biti prekinjeno na vsaj dveh mestih v dolžini cc.15 cm, da zagotavljamo odvod meteornih in kondenzacijskih voda. Zato je pri izbiri novih oken zelo pomembno pravilna izbira v materialu in izvedbi. 

Kvaliteta montaže in uporabljenih materialov je pomembna tako pri novogradnji kot pri adaptaciji. Stiki med okenskim okvirjem in zidom se izvajajo z poliuretanskimi penami, ki časovno niso obstojna. Zato se vedno bolj uveljavljajo t.i. RAL-montaže z predkomprimiranimi tesnilnimi trakovi. Pri teh izvedbah so zelo pomembni detajli vgradnje okna in zaključnimi gradbenimi deli (fasade in ometi). Kdaj vemo, da okna ne tesnijo?

Na starih oknih se najbolj opazi slabo tesnenje pri stiku kril in okvirjev, še posebej pa so izgube v izvedbah t.i. vgradnih rolet nad okni, v katerih ni poskrbljeno za nobeno izolacijo. Tam v marsikaterem stanovanju lahko opazimo celo premikanje notranjih senčil in zaves zaradi prepiha.

Tesnost oken lahko preizkusimo tako, da med krilo in okenski okvir vstavimo list papirja. Če ga pri zaprtem oknu z lahkoto izvlečemo, je tesnjenje slabo. Preizkus ponovimo na več mestih in več oknih. Preden ta zatesnimo, moramo presoditi, ali niso že tako dotrajana, da bi jih bilo pametneje zamenjati.Kakšne so lastnosti oken, ki tesnijo?

Sodobna okna imajo tovarniško vdelano eno ali več tesnil, od katerih zunanje preprečuje vdor vode, medtem ko srednje ali notranje zagotavlja zrakotesnost. Za trajno tesnost so pomembni predvsem naslednji elementi: kakovost tesnila, oblika pripire, kakovost okvira, krila in okovja.

Srečamo lahko enojna, vezana in škatlasta okna, ki so od omenjenih najboljša, ker se v prostoru med zasteklitvijo hitrost zraka zmanjša, s tem pa se zmanjša tudi izmenjava zraka. Optimalno izmenjavo zraka v prostoru, ki zagotavlja ustrezne bivalne razmere in hkrati ni energetsko potratna, lahko dosežemo z nadzorovanim prezračevanjem. 

Optimalnega pretoka zraka ne moremo zagotoviti z izmenjavo zraka skozi pripire, ker njihove tesnosti na moremo uravnati, in z občasnim odpiranjem oken. Boljše je prezračevanje s posebnimi napravami, ki omogočajo, da se z okolico izmenja le nujno potrebna količina zraka. Tesnjenje oken ni pomembno samo zaradi varčevanja z energijo, ampak tudi zaradi zaščite pred vročino, vlago, hrupom in prašnimi delci ter ne nazadnje pred prepihom.